Blog

Lees hier alle blogs.

Graag deel ik praktijkvoorbeelden, interessante inzichten en gedachten met je. Ik neem je mee in het leven van een paardencoach!


Ervaar jezelf

Dat is de slogan van mijn coachpraktijk. Maar wat bedoel ik daar nou eigenlijk mee?
 
Nou, dat is wat je doet als je in een coachsessie met een paard zit. Al bij het contact maken met het paard komt er een gevoel naar boven. Soms is het nog lastig om er een woord aan te geven, maar dat geeft niet. Woorden zijn minder belangrijk in een sessie met een paard. Het gaat juist om het voelen en ervaren.  In ‘onze’ wereld wordt al heel veel gepraat, terwijl er ook heel veel communicatie plaatsvindt met en in ons lichaam.

Even een voorbeeld

Heb je soms ook wel eens een situatie, plek of persoon meegemaakt die je een ongemakkelijk gevoel geeft? Dat is ervaren! Je vóelt dat er iets niet fijn is. Je krijgt misschien een kriebel in je buik, kippenvel of een tinteling langs je ruggengraat. Je lichaam geeft aan dat er iets niet prettig is. Dan is de keuze aan jou wat je er mee doet.
 
Bij een coachsessie met een paard is dat niet anders. Stel dat het paard gedrag laat zien wat jou herinnert aan die ongemakkelijke situatie, plek of persoon. Oei, daar is dat ongemakkelijke gevoel weer… Ja, dat was toen en toen met die situatie, plek of persoon. Wat gebeurde er? Waarschijnlijk ben je over je eigen grens gegaan. Het voelde niet goed, maar je ging toch door.
 
Het contact met het paard, wat overigens gewoon paard is, geen oordeel heeft en in het nu leeft (zie mijn vorige blog, leven in het nu) roept een herinnering bij je op. Het is een krachtige herinnering, want hij komt als eerste boven. Hier zullen we dan ook eerst mee aan de slag gaan. Wat maakte dat je over je eigen grens heen ging? We gaan op zoek naar de vraag achter de vraag.  Ik heb meerdere activiteiten die ik in kan zetten met de paarden om hier aan te werken.
 
En het aller belangrijkste tijdens de sessie is dat je naast praten, ook gaat voelen en ervaren wat maakt dat je over je eigen grens heen gaat. Het paard is hierin je belangrijkste klankbord. Hij reageert puur en alleen op jou.
 

Reacties

Schrijf hier je reactie