Blog

Lees hier alle blogs.

Graag deel ik praktijkvoorbeelden, interessante inzichten en gedachten met je. Ik neem je mee in het leven van een paardencoach!


Leven in het nu

Paarden leven in het nu. Ik zeg dat regelmatig tegen klanten en het is ook een van de krachten van de paarden tijdens de coachsessies. Ze zijn niet bezig met het boodschappenlijstje, die target die eind van de week gehaald moet worden en de discussie van gisteravond met je partner.
 
Nu hoor ik je denken: ‘ja, maar dat zijn ook geen problemen die een paard heeft’! Oké, dan leg ik het uit in paardenissues:
 
Paarden zijn niet bezig met hoeveel hooi er nog ligt om te eten, dat ze eigenlijk nog 2 liter water moeten drinken om aan de dagelijkse hoeveelheid te komen en de discussie die ze gister met een kuddegenoot hadden.
 
Als het paard met jou in de bak staat, dan staat hij op dat moment met jou in de bak. Punt. Hij denkt niet na over bovenstaande issues. Sterker nog, die issues bestaan niet eens voor het paard. Is het water in de bak op, dan gaat hij op zoek naar een andere plek om water te drinken. Hij gaat niet eten om het eten (want straks heb ik niks meer), maar hij eet wanneer hij honger heeft en stopt als hij vol zit. En de discussie die hij gister met een kuddegenoot had, is toen op dat moment opgelost en daar wordt niet eens meer bij stil gestaan.
 
Dus als het paard met jou in de bak staat, heeft hij geen andere dingen die hem af leiden. Hij kijkt naar jou, hij leest jou en hij voelt jou. En aan de hand van wat hij daar oppikt, reageert hij met gedrag naar jou.
 
Knap hè, van die paarden. Niet malen, niet peinzen, niet druk maken om wat nog komen gaat of geweest is. Gewoon, zijn.
 
Merk jij nou bij jezelf dat je ontzettend aan het peinzen bent? Leg je focus dan eens op wat je nu op dit moment ervaart. Geluiden die je nu hoort, geuren die je nu ruikt, wat zien je ogen op dit moment. Alleen dat en meer niet. Je zult merken dat je je heel bewust wordt van je omgeving en je steeds meer dingen gaat oppikken die nu om je heen gebeuren. En kijk dan eens wat dat met jou doet, met je hartslag je ademhaling en je hoofd? Lekker hè… gewoon zijn.
 

 
 

Reacties

Schrijf hier je reactie