Blog

Lees hier alle blogs.

Graag deel ik praktijkvoorbeelden, interessante inzichten en gedachten met je. Ik neem je mee in het leven van een paardencoach!


De shit uit je verleden is de mest voor de toekomst

Iedereen heeft shit. Grote of kleine stinkende bergen met shit. We zijn er niet trots op en we willen er ook niet meer aan terug denken. Maar ik ga het je toch vragen te doen.
 
Denk eens aan een moment dat echt shit was. Heb je ‘em? Of is er nog een andere berg die groter is? Neem die dan maar.
 
Als je aan dat moment terugdenkt, wat voel je dan? Wat neem je waar in je lichaam? Een ongemakkelijk gevoel, zenuwen, zweethandjes? Of de neiging om er weer gauw van weg te denken?
En wat denk je nu? Never nooit meer! Ahh, dat was echt niet tof toen! OMG ik wil dit vergeten! Waarom deed ik dat toen zo?!
 
Waarschijnlijk heeft een stemmetje in je hoofd nu ook de dag van zijn leven en gaat dat stemmetje lekker los over wat jij allemaal niet goed hebt gedaan op dat moment en hoe slecht/fout/dom/stom je wel niet bent en ga zo maar door.
 
Maar… denk nu eens aan de dingen die je van dat moment geleerd hebt. Hoe groot die berg vruchtbare mest geworden is!

Wat voel je nu?

Wat neem je waar in je lichaam? Trots? Kracht? Vrijheid? Wijsheid? Zelfverzekerdheid? En wat zijn je gedachten daarover? Dat heb ik goed aangepakt toen! Ja, die fout maak ik niet nog een keer! Oh, dat doe ik nu heel anders!
 
Had je de link tussen de berg shit en de lessen die je daar uit gehaald heb (de vruchtbare mest) al gelegd of komt hij nu? Allebei is prima!
 
Soms moet je even door de shit om er vervolgens weer fris en met een helder hoofd uit te komen.
Ja, ik zie de tegenstrijdigheid in deze zin, maar vooruitgang is niet altijd rozengeur en maneschijn. Hoe smeriger je start, hoe schoner je wordt. 
 
‘People change when uncomfortable’
 
En dat stemmetje wat zo lekker losging, dat is de innerlijke criticus. Hij kan nuttig zijn, als je weet hoe jij hem/haar kan gebruiken. Die vraagt om een eigen blog, dus hier lees je een volgende keer meer over!
 
Laat vooral een reactie achter hoe je deze oefening ervaren hebt. Loop je er wat op vast, geen probleem. Neem even contact met mij op en ik help je.
 
 
 

Reacties

Schrijf hier je reactie